Zespół ds. Zapobiegania Zakażeniom Szpitalnych i Kontroli Jakości Usług Medycznych jest strukturą organizacyjną Szpitala Uniwersyteckiego, powołaną dla oceny poziomu i poprawy jakości usług udzielanych pacjentom w naszym szpitalu. Realizując nasze zadania współpracujemy ze wszystkimi klinicznymi i administracyjnymi jednostkami organizacyjnymi szpitala. Obszarem zainteresowania Zespołu jest szeroko rozumiana obsługa klienta, zakres i sposób udzielania świadczeń. W skład Zespołu wchodzą: lekarz, pielęgniarka, dietetyczki, socjolog, farmaceuta i pracownik administracyjny.
ul. Jakubowskiego 2
tel: 12 400 12 24
30-688 Kraków
Działalność
Do naszych zadań należy zbieranie i analizowanie danych i informacji o nieprawidłowościach związanych z obsługą pacjenta. Członkowie Zespołu przeprowadzają w swoim zakresie kontrole w strukturach Szpitala Uniwersyteckiego, przedstawiając Dyrekcji wnioski i propozycje usprawnień. Poprzez te działania chcemy poznać rzeczywisty poziom jakości świadczeń medycznych udzielanych w Szpitalu Uniwersyteckim. Umożliwia to podejmowanie odpowiednich działań korygujących i zapobiegawczych wobec zdarzeń i sytuacji niekorzystnych dla pacjenta. Zawracamy szczególną uwagę na kulturę obsługi pacjenta przez nasz personel, dostosowanie organizacji pracy do potrzeb i oczekiwań pacjenta oraz na przestrzeganie Praw pacjenta w naszym Szpitalu. Dbamy, aby w miarę możliwości realizowany był główny cel naszego Szpitala - udzielanie pacjentom najlepszej profesjonalnej opieki medycznej w przyjaznych dla niego warunkach (atmosferze). Aby poznać preferencje i oczekiwania naszych pacjentów oraz ich opinie o naszej działalności zatrudniony w Zespole socjolog, prowadzi okresową ocenę satysfakcji pacjentów hospitalizowanych i ambulatoryjnych. Ponadto współpracuje on przy prowadzonej w Szpitalu ocenie poziomu satysfakcji personelu.
Dział zbiera opinie pacjentów w zakresie żywienia w szpitalu. Kontroluje pracę i dostarczane przez firmę świadczącą usługi żywieniowe na rzecz Szpitala Uniwersyteckiego posiłki i produkty żywnościowe. Czuwa nad prawidłową realizacją zadań dietetyków Szpitala, z którymi ściśle współpracuje przy ustalaniu prawidłowego żywienia pacjentów. Prowadzi poradnictwo w zakresie prawidłowego żywienia pacjentów w określonych jednostkach chorobowych, interakcji produktów żywieniowych z lekami i innych aspektach żywienia.
Stałą działalnością Zespołu jest ocena potrzeb i organizowanie szkoleń dla personelu medycznego i administracyjnego szpitala. Obejmują one szeroki zakres tematyki i dziedzin medycyny i zarządzania, np: gospodarka krwią, interakcje polekowe, zasady żywienia pacjentów itp., gospodarka finansami. W części szkoleń o charakterze ogólnym udział biorą pracownicy innych placówek opieki zdrowotnej.
Kolejnym obszarem działania Zespołu jest promocja zdrowia. Dział współpracuje z organizacjami i instytucjami zajmującymi się promocją zdrowa w Polsce. Opracowujemy i bierzemy udział w realizacji programów prozdrowotnych i profilaktycznych prowadzonych w Szpitalu Uniwersyteckim i poza nim.
Plany na przyszłość
Działania podejmowane przez dział mają przygotować Szpital Uniwersytecki do uzyskania certyfikatów zewnętrznej oceny jakości.
GRYPA - profilaktyka
Grypa - typy i epidemiologia
Grypa - szczepienia
Grypa - pandemia
Grypa - możliwe powikłania
W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie powołany został Zespół ds. działań prewencyjnych na wypadek zagrożenia epidemią grypy ze szczególnym uwzględnieniem wirusa typu AH1N1.
Do zadań Zespołu należy:
nadzór nad przestrzeganiem i realizacja zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego
bieżące monitorowanie sytuacji na wypadek zagrożenia epidemią grypy ze szczególnym uwzględnieniem wirusa typu AH1N1
opracowanie zaleceń wewnętrznych (procedur) postępowania w tym zakresie
koordynacja, rozdział i nadzór nad zabezpieczeniem poszczególnych jednostek Szpitala Uniwersyteckiego oraz personelu w odpowiednie środki ochrony osobistej, leki i inny niezbędny sprzęt
dokonanie pełnej analizy ewentualnych możliwości przeznaczenia poszczególnych części jednostek dla chorych z podejrzeniem lub stwierdzonym wirusem grypy typu AH1N1
współpraca z jednostkami zewnętrznymi działającymi w tym zakresie
przeprowadzenie szkolenia dla personelu medycznego i pracowników Szpitala w zakresie profilaktyki i postępowania na wypadek wystąpienia wirusa grypy typu AH1N1
sporządzanie miesięcznych sprawozdań z działań podjętych w tym zakresie
Grypa - rekomendacje szczepień przeciw grypie w sezonie 2012/2013
Grypa to choroba, na którą w Polsce zapada ponad milion osób. Od roku 2007 liczba zachorowań stale rośnie. Szczepień natomiast jest coraz mniej. Jakbyśmy sobie nie zdawali sprawy, że grypa jest chorobą ogólnoustrojową, której skutki mogą objąć cały organizm, łącznie z sercem i płucami.
Według danych z Państwowego Zakładu Higieny w roku ubiegłym na szczepienie przeciwko grypie zdecydowało się około 5 proc. Polaków (w tym około 16 proc. osób mających 65 lat i więcej). Tymczasem aby spełnić zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia oraz Rady Unii Europejskiej powinno zaszczepić się ok. 75 proc. ludzi starszych. Taka liczba szczepień przeciw grypie jest jedną z najniższych w całej Europie. Biorąc pod uwagę szeroko zakrojone kampanie medialne oraz rekomendacje praktycznie wszystkich liczących się stowarzyszeń medycznych na całym świecie - tak niski wynik jest bardzo niepokojący.
Rekomendacje szczepień przeciw grypie na rok 2012/2013
Do tej pory nie stwierdzono pojawienia się nowych odmian wirusa, które w znaczący sposób wpłynęłyby na przebieg grypy i jej leczenie. Dla półkuli północnej WHO rekomenduje następujący skład inaktywowanych trójwalentnych szczepionek, przeciw grypie: A/California/7/2009 (H1N1) - like virus, A/Perth/16/2009 (H3N2) - like virus oraz B/Brisbane/60/2008 - like virus. Na rynku polskim, w bieżącym sezonie, dostępne będą następujące szczepionki (wszystkie otrzymywane w hodowli na zarodkach kurzych):
domięśniowe, typu split (inaktywowane szczepionki przeciwko grypie z rozszczepionym winionem): Vaxigrip Junior (0,25 ml, dla noworodków, producent: Sanofi Pasteur), Vaxigrip (0,5 ml, do stosowania od 6 miesiąca życia, producent: Sanofi Pasteur), Fluarix (0,5 ml, do stosowania od 6 miesiąca życia, producent: GlaxoSmithKline);
domięśniowe, typu subunit (szczepionki podjednostkowe, zawierające izolowane antygeny powierzchniowe): Influvac (0,5 ml, do stosowania od 6 miesiąca życia, producent: Abbott), Agrippal (0,5 ml, do stosowania od 6 miesiąca życia, producent: Novartis);
śródskórne, typu split: IDflu 9 µg (0,1 ml, do stosowania pomiędzy 18 - 59 rokiem życia, producent: Sanofi Pasteur), IDflu 15 µg (0,1 ml, do stosowania powyżej 60 roku życia, producent: Sanofi Pasteur).
Dawki zalecane szczepionki przeciw grypie:
dzieciom od 6. m.ż. do 35. m.ż.: 1 dawka - 0,25 ml (postać pediatryczna 0,25ml) (1 lub 2 dawki), po 4-6 tygodniach następną 1 dawkę (postać pediatryczna 0,25 ml),
dorosłym i dzieciom od 36. m.ż.: 1 dawka - 0,5 ml,
dzieciom do ukończenia 8 r.ż., które uprzednio nie były szczepione, należy podać drugą dawkę, po 4-6 tygodniach.
Kto powinien się zaszczepić przeciw grypie?
Ogólnoświatowe zalecenia dotyczące szczepienia przeciwko grypie mówią, zgodnie z wytycznymi organizacji ACIP oraz WHO, że zaszczepić powinien się każdy. Dodatkowo szczepieniami szczególnie należy objąć następujące grupy osób:
osoby po przeszczepieniu organu
zdrowe dzieci w wieku 6-59 m.ż.
osoby w wieku powyżej 50 lat (w tej grupie znacznie zwiększa się liczba osób należących do grup wysokiego ryzyka, dorosłych i dzieci, chorych na przewlekłe choroby układu sercowo-naczyniowego, oddechowego (w tym chorych na astmę), choroby nerek, choroby wątroby, choroby neurologiczne, choroby hematologiczne, choroby metaboliczne (w tym chorych na cukrzycę)
dorosłych i dzieci z niedoborami odporności (w tym spowodowanymi leczeniem immunosupresyjnym lub zakażeniem HIV), kobiety, które są lub będą w ciąży w trakcie sezonu epidemicznego grypy
osoby w wieku 6 m.ż. – 18 lat, leczone przewlekle kwasem acetylosalicylowym, co zwiększa u nich ryzyko wystąpienia zespołu Reye’a w razie zachorowania na grypę
pensjonariuszy domów spokojnej starości, zakładów opieki zdrowotnej, dla przewlekle chorych bez względu na ich wiek osoby otyłe, u których indeks masy ciała (BMI) wynosi powyżej 40
wszyscy pracownicy ochrony zdrowia (lekarze, pielęgniarki i pozostały personel szpitali oraz ośrodków lecznictwa otwartego, pogotowia ratunkowego)
pracownicy domów spokojnej starości oraz zakładów opieki medycznej, którzy kontaktują się z pensjonariuszami lub chorymi (w tym także dziećmi), jak też osoby zapewniające opiekę domową pacjentom z grup wysokiego ryzyka
członkowie rodzin osób należących do grup wysokiego ryzyka
osoby opiekujące się dziećmi w wieku poniżej 5 lat
pracowników służb publicznych, np. konduktorów, kasjerów, policjantów, wojsko, nauczycieli, przedszkolanki, dziennikarzy pracowników budowlanych, ekspedientów sklepów i marketów, rzemieślników itp.
Jakie są przeciwwskazania do szczepienia?
Przeciwwskazania do szczepień przeciwko grypie:
anafilaktyczna nadwrażliwość na białko jaja kurzego lub antybiotyki używane w procesie produkcji lub inne składniki szczepionki*
ostre choroby gorączkowe
ostre choroby o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu, bez względu na to, czy towarzyszy im gorączka, czy też nie
zespół Guillain-Barré stwierdzony w okresie 6 tygodni po poprzednim szczepieniu przeciwko grypie**
* osoby takie, jeśli znajdują się w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia powikłań pogrypowych, mogą odnieść korzyść ze szczepienia przeciwko grypie po dokonaniu oceny stopnia nadwrażliwości na składniki szczepionki i odpowiednim odczuleniu ** osoby takie, jeśli znajdują się w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia powikłań pogrypowych, mogą odnieść korzyść ze szczepienia przeciwko grypie
Poniżej znajdują się wyczerpujące materiały szkoleniowe na temat zakażenia Clostridium difficile dotyczące diagnostyki, terapii oraz profilaktyki.
Wydawnictwo to sfnansowane zostało ze środków będących w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach programu zdrowotnego pn.: „Narodowy Program Ochrony Antybiotyków” - Moduł I „Monitorowanie zakażeń szpitalnych oraz inwazyjnych zakażeń bakteryjnych dla celów epidemiologicznych, terapeutycznych i pro!laktycznych na lata 2009 - 2013”
Prosimy o zapoznanie się z poniższą publikacją nt. Strategii zapobiegania lekooporności w oddziałach intensywnej terapii - rekomendacje profilaktyki zakażeń w oddziałach intensywnej terapii:
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Informujemy, że od 25 maja 2018 r. stosujemy RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), czyli nowe unijne rozporządzenie, które dotyczy ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z Informacjami dla Pacjenta, które znajdą Państwo w zakładce Dla Pacjenta - Ochrona danych osobowych.