Archiwum zamówień publicznych

Archiwum zamówień publicznych

PAP

O ile dzięki wprowadzeniu różnych programów prewencyjnych, w Polsce dzięki jodowaniu soli kuchennej, w dużej mierze udało się wyeliminować niedobór jodu u Europejczyków, to jednak tzw. populacje wrażliwe, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz dzieci są wciąż narażone na niedobór tego pierwiastka.

W okresie ciąży zapotrzebowanie na jod znacząco wzrasta. WHO zaleca przyjmowanie 250 ug jodu na dzień przez kobiety ciężarne.

"Nie zalecam jednak przyjmowania jodu na własną rękę, suplementację należy ustalić z lekarzem" – powiedziała prof. Alicja Hubalewska-Dydejczyk, kierownik Oddziału Klinicznego Endokrynologii w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

Cały artykuł można przeczytać tutaj: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C29336%2Cendokrynolog-niedobor-jodu-u-kobiet-w-ciazy-jest-powszechny-w-europie.html

We use cookies to optimize your experience. By browsing our site you agree to our Privacy Policy.