W twojej diecie brakuje jodu? Możesz mieć problemy z tarczycą
„Bez prawidłowego zaopatrzenia w jod nie ma możliwości utrzymania prawidłowej funkcji tarczycy” – mówi w rozmowie z RMF FM prof. Hubalewska-Dydejczyk, ordynator Oddziału Klinicznego Kliniki Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Nasz ekspert zaleca jeść dużo ryb, a jeżeli już solimy potrawy to tylko solą jodowaną. Jak jeszcze można zadbać o swoją tarczycę? Możesz zadać swoje pytanie ekspertowi.
- twojezdrowie.rmf24.pl
Marcin Czarnobilski: Pani Profesor, czy człowiek może żyć bez tarczycy?
Prof. Alicja Hubalewska-Dydejczyk, endokrynolog:To jest bardzo podchwytliwie zadane pytanie. Bez tarczycy da się żyć, ale tylko w sytuacji kiedy będzie prowadzona prawidłowa substytucja hormonami tarczycy. Mamy mnóstwo pacjentów, którzy są po operacji tarczycy i wymagają stałego leczenia specjalnym preparatem zawierającym hormon tarczycy. Taki środek aplikujemy też osobom, u których tarczyca przestała pracować na wskutek np. zapalenia tego narządu.
A co najbardziej szkodzi naszej tarczycy?
Wprost nie można na to pytanie odpowiedzieć, bo nie ma czegoś takiego co ewidentnie szkodzi tarczycy i może doprowadzić do jej zniszczenia. Czynników jest wiele, m.in. niedobór jodu w otaczającym nas środowisku może spowodować zaburzenia funkcji tarczycy - zwłaszcza wśród małych dzieci czy kobiet w ciąży. Te grupy są najbardziej wrażliwe na niedobór hormonów tarczycy.
Cały artykuł można przeczytać tutaj: http://twojezdrowie.rmf24.pl/czlowiek/organy-wewnetrzne/news-w-twojej-diecie-brakuje-jodu-mozesz-miec-problemy-z-tarczyca,nId,2450870