About Us
Zespół ds. żywienia klinicznego
W roku 2018 w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie powstało nowe stanowisko: Koordynatora ds. Żywienia Klinicznego. Rok później - powiększony o kolejnego pracownika zespół- rozpoczął wdrażanie projektu Poprawy jakości Żywienia Klinicznego.
W 2020 r. Zespół ds. Żywienia Klinicznego Szpital Uniwersytecki w Krakowie uzyskał certyfikat ,,Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”. Odznaczenie otrzymało dwadzieścia siedem szpitali spośród 60 zgłoszonych do konkursu
W 2022 r. certyfikat został ponownie przyznany Zespołowi ds. Żywienia Klinicznego Szpitala Uniwersyteckiego. Certyfikat, przez 2 lata będzie potwierdzał wysoką jakość działań danej jednostki w dziedzinie leczenia żywieniowego.
Na chwilę obecną Zespół ds. Żywienia Klinicznego składa się z pięciu specjalistów, którzy współpracują ze wszystkimi oddziałami Szpitala Uniwersyteckiego. Praca Zespołu stale zwiększa swój zakres obowiązków co pozytywnie wpływa na jakość leczenia żywieniowego.
Z uwagi na duże zapotrzebowanie wsparcia żywieniowego u pacjentów onkologicznych,
w czerwcu 2023 r. zespół otworzył Poradnię Żywienia Onkologicznego w Szpitalu Uniwersyteckim na ulicy Kopernika.
Kierownik Zespołu ds. leczenia żywieniowego
mgr Anna Kamińska
tel. 602 217 854, 12 400 38 73, 12 400 33 86
ul. Jakubowskiego 2, 30-688 Kraków
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Zespół ds. Żywienia Klinicznego:
- Sabina Nosalska - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - tel. 12 400 38 73, 33 86
- Anna Wąż - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - tel.12 400 38 73, 33 86
- Magdalena Szabla - Stokłosa - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - tel. 12 400 38 73, 33 86
- Edyta Figiela - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - 12 400 38 73, 33 86
Zadania koordynatora ds. żywienia klinicznego:
1. Kwalifikacja chorych do żywienia dietą przemysłową.
2. Pomoc przy organizacji implantacji PEG oraz przygotowaniu pacjenta do zabiegu.
3. Kontrola opieki chorego w okresie około operacyjnym.
4. Edukacja rodziny oraz pacjenta z zakresu żywienia dietą przemysłową i opieki nad pacjentem.
5. Zgłoszenie chorego do Poradni Żywieniowej.
6. Szkolenie personelu medycznego mające na celu kwalifikowanie do odpowiednich rodzajów żywienia, pielęgnacji chorych oraz powikłań w trakcie żywienia dietą przemysłową.
7. Kontrola stanu odżywienia chorych.
8. Współpraca z Komitetem Żywieniowym oraz innymi oddziałami klinicznymi Szpitala Uniwersyteckiego.
9. Interdyscyplinarna pomoc chorym z zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi.
10. Tworzenie struktury organizacyjnej do spraw żywienia poza i dojelitowego.
Rozszerzone informacje oraz dokumenty dla Pracowników Medycznych Szpitala Uniwersyteckiego są dostępne w wewnętrznym systemie szpitala.
Certyfikat ,,Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” 2020 r.
Certyfikat ,,Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” 2022 r.