Ministerstwo Zdrowia i Szpital Uniwersytecki promują profilaktykę jodową
Oddział Kliniczny Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie został ponownie wybrany realizatorem Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020, który ma na celu poprawę stanu żywienia i eliminację problemu niedoboru jodu w diecie. Szpital już od kilku lat prowadzi ogólnopolskie badania w tym zakresie.
Jod jest jednym z najważniejszych mikroelementów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest on głównym składnikiem hormonów tarczycy: trójjodotyroniny i tyroksyny. Jego niedobór został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za jeden z czynników mających bezpośredni wpływ na stan zdrowotności populacji. Jest m.in. najczęstszą przyczyną uszkodzenia mózgu, której można zapobiegać.
Niestety, zawartość jodu w większości pokarmów jest niska i nie zapewnia dostatecznego spożycia tego mikroelementu. Konieczne jest więc zatem wzbogacanie diety w jod. Najczęstszą, rekomendowaną przez WHO, metodą jest jodowanie soli kuchennej.
Szpital Uniwersytecki od kilku już lat poprowadzi ogólnopolskie badania, które mają na celu ocenę skuteczności dotychczas stosowanego w Polsce modelu profilaktyki jodowej, a także wypracowanie nowych rozwiązań oraz monitorowanie poziomu jodu
w populacji naszego kraju. Zespołem badawczym kieruje prof. dr hab. med. Alicja Hubalewska – Dydejczyk, Kierownik Oddziału Klinicznego Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego. W ramach programu jest także przeprowadzana akcja informacyjno-edukacyjna, która ma za zadanie poprawić świadomość dotyczącą skutków niedoboru jodu w diecie.
Przy okazji warto wspomnieć, że Oddział Kliniczny Endokrynologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie jest jednym z 27 ośrodków przedstawicieli państw członkowskich UE, który bierze udział w stworzeniu jednolitego systemu monitorowania spożycia jodu
w Europie, a tym samym umożliwieniu zastosowania skutecznej profilaktyki jodowej. Program nazywa się EUthyroid i jest realizowany w ramach Horizon 2020.