O nas
Zespół ds. żywienia klinicznego
W roku 2018 w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie powstało nowe stanowisko: Koordynatora ds. Żywienia Klinicznego. Rok później - powiększony o kolejnego pracownika zespół- rozpoczął wdrażanie projektu Poprawy jakości Żywienia Klinicznego.
W 2020 r. Zespół ds. Żywienia Klinicznego Szpital Uniwersytecki w Krakowie uzyskał certyfikat ,,Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”. Odznaczenie otrzymało dwadzieścia siedem szpitali spośród 60 zgłoszonych do konkursu
W 2022 r. certyfikat został ponownie przyznany Zespołowi ds. Żywienia Klinicznego Szpitala Uniwersyteckiego. Certyfikat, przez 2 lata będzie potwierdzał wysoką jakość działań danej jednostki w dziedzinie leczenia żywieniowego.
Na chwilę obecną Zespół ds. Żywienia Klinicznego składa się z pięciu specjalistów, którzy współpracują ze wszystkimi oddziałami Szpitala Uniwersyteckiego. Praca Zespołu stale zwiększa swój zakres obowiązków co pozytywnie wpływa na jakość leczenia żywieniowego.
Z uwagi na duże zapotrzebowanie wsparcia żywieniowego u pacjentów onkologicznych,
w czerwcu 2023 r. zespół otworzył Poradnię Żywienia Onkologicznego w Szpitalu Uniwersyteckim na ulicy Kopernika.
Kierownik Zespołu ds. leczenia żywieniowego
mgr Anna Kamińska
tel. 602 217 854, 12 400 38 73, 12 400 33 86
ul. Jakubowskiego 2, 30-688 Kraków
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zespół ds. Żywienia Klinicznego:
- Sabina Nosalska - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - tel. 12 400 38 73, 33 86
- Anna Wąż - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - tel.12 400 38 73, 33 86
- Magdalena Szabla - Stokłosa - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - tel. 12 400 38 73, 33 86
- Edyta Figiela - Specjalista ds. Żywienia Klinicznego - 12 400 38 73, 33 86
Zadania koordynatora ds. żywienia klinicznego:
1. Kwalifikacja chorych do żywienia dietą przemysłową.
2. Pomoc przy organizacji implantacji PEG oraz przygotowaniu pacjenta do zabiegu.
3. Kontrola opieki chorego w okresie około operacyjnym.
4. Edukacja rodziny oraz pacjenta z zakresu żywienia dietą przemysłową i opieki nad pacjentem.
5. Zgłoszenie chorego do Poradni Żywieniowej.
6. Szkolenie personelu medycznego mające na celu kwalifikowanie do odpowiednich rodzajów żywienia, pielęgnacji chorych oraz powikłań w trakcie żywienia dietą przemysłową.
7. Kontrola stanu odżywienia chorych.
8. Współpraca z Komitetem Żywieniowym oraz innymi oddziałami klinicznymi Szpitala Uniwersyteckiego.
9. Interdyscyplinarna pomoc chorym z zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi.
10. Tworzenie struktury organizacyjnej do spraw żywienia poza i dojelitowego.
Rozszerzone informacje oraz dokumenty dla Pracowników Medycznych Szpitala Uniwersyteckiego są dostępne w wewnętrznym systemie szpitala.
Certyfikat ,,Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” 2020 r.
Certyfikat ,,Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” 2022 r.