"Dobry posiłek w szpitalu"
Uprzejmie informujemy, że od 6 października 2023 r.
Szpital Uniwersytecki w Krakowie przystąpił do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r.
dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
tydzień 18 listopada - 24 listopada
Jadłospis od 11.11-24.11.2024 r. Pobierz
20 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Banan 150 g
Dżem 25 g 1 szt Płatki owsiane na mleku SU 300 ml ( MLE, GLU OW,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Pomidorki koktajlowe 50 g Rukola 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Kiwi (g) 100 g Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Hummus 40 g (SEZ,) Pomidorki koktajlowe 50 g Rukola 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Ziemniaczana () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Pieczeń rzymska wieprzowa dieta SU 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos koperkowy () dieta SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Kasza jęczmienna/sypko 150 g ( GLU JĘCZ,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Ziemniaczana () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Kasza jęczmienna/sypko 150 g ( GLU JĘCZ,) Pieczeń rzymska wieprzowa dieta SU 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos koperkowy () dieta SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 150 g Surówka z marchwi z olejem b/c () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
19 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Jabłko 150 g
Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,) Dżem 25 g 1 szt Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 40 g Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Pomidor 50 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Sok pomidorowy 200 mlBułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 40 g Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Papryka świeża 50 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Jarzynowa z makaronem () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Szynka wieprzowa pieczona 100 g Sos pietruszkowy () dieta SU 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Jarzynowa z zacierką () 350 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Szynka wieprzowa pieczona 100 g Sos pietruszkowy () dieta SU 100 ml ( GLU PSZ, SEL,) Brokuł gotowany* 150 g Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
18 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Babka drożdżowa 80 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Kasza kukurydziana na mleku SU 300 ml (MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Pasta z twarogu z natką pietruszki 40 g (MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidor koktajlowy 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Pomarańcza 200 gBułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Hummus 40 g (SEZ,) Ogórek świeży 50 g Pomidor koktajlowy 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Barszcz czerwony z ziemniakami () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Ryż na sypko 150 g Mus z jabłek () z/c 150 g Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,) Surówka z marchwi i selera z olejem () 150 g (SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Barszcz czerwony z ziemniakami () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Ryż na sypko (brązowy) 150 g Pulpet wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z marchwi i selera z olejem () b/c 150 g (SEL,) Kalafior gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
tydzień 11 listopada - 17 listopada
Jadłospis od 11.11-24.11.2024 r. Pobierz
15 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Jabłko 150 g
Dżem 25 g 1 szt Makaron na mleku SU 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa,wędzona,parzona z wodą dodaną. 40 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,) Pomidor 50 g Rukola 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Śliwka 150 gBułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa,wędzona,parzona z wodą dodaną. 40 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,) Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Pomidor 50 g Rukola 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Dyniowa z makaronem () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Pieczeń z ryby mielonej (Morszczuk) SU 120 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,) Sos pietruszkowy () SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Dyniowa z makaronem () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Pieczeń z ryby mielonej (Morszczuk) SU 120 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,) Sos pietruszkowy () SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Marchew mini z olejem 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem ( chleb razowy 40g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
14 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Banan 150 g
Dżem 25 g 1 szt Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pasta z twarogu z koperkiem 40 g ( MLE,) Pierś gotowana premium-dr,produkt grubo rozdrobniony, parzony w osłonce niejadalnej. 40 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Pomidor koktajlowy 50 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Jabłko 150 gBułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś gotowana premium-dr,produkt grubo rozdrobniony, parzony w osłonce niejadalnej. 40 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Pasta z twarogu z koperkiem 40 g ( MLE,) Ogórek świeży 50 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Ziemniaczana () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Klopsik drobiowy dieta SU 100 g ( GLU PSZ, JAJ,) Sos pomidorowy dieta SU 100 ml ( GLU PSZ,) Ryż na sypko 150 g Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Ziemniaczana () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Klopsik drobiowy dieta SU 100 g ( GLU PSZ, JAJ,) Sos pomidorowy dieta SU 100 ml ( GLU PSZ,) Ryż na sypko (brązowy) 150 g Surówka wykwintna z olejem b/c 150 g Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
13 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Melon 150 g
Płatki owsiane na mleku SU 300 ml ( MLE, GLU OW,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Pomidor 50 g Mix sałat 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Melon 150 gBułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Pomidor 50 g Mix sałat 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Grysikowa () 350 ml (GLU PSZ, SEL,) Dramstik z kurczaka pieczony 150 g Ziemniaki gotowane () 200 g Ćwikła z jabłkiem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Zupa z soczewicy i ziemniakami () SU 350 ml (GLU PSZ, SEL,) Dramstik z kurczaka pieczony 150 g Ziemniaki gotowane () 200 g Ćwikła z jabłkiem b/c () 150 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
12 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Sok jabłkowy 100 % 0,2l w kartoniku 1 szt
Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,) Dżem 25 g 1 szt Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 40 g Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Sok pomidorowy 200 mlBułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 40 g Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Sałata lodowa 20 g Papryka świeża 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Brokułowa z ryżem () SU 350 ml ( MLE, SEL,) Mięso drobiowe pieczone z udźca kurczaka 100 g (GLU PSZ,) Sos koperkowy () dieta SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Surówka z marchwi z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Brokułowa z ryżem () SU 350 ml ( MLE, SEL,) Gulasz warzywny z ciecierzycą () 150 g ( GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Surówka z marchwi z olejem b/c () 150 g Surówka z selera i jabłka b/c () 150 g ( MLE, SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
tydzień 4 listopada - 10 listopada
Jadłospis 28.10-10.11.2024 r. Pobierz
8 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Jabłko 150 g
Dżem 25 g 1 szt Makaron na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa,wędzona,parzona z wodą dodaną. 40 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,) Pomidor 50 g Roszponka 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Śliwka 150 gHerbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa,wędzona,parzona z wodą dodaną. 40 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,) Pomidor 50 g Roszponka 10 g
II Śniadanie: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Kalafiorowa z ryżem () SU 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Łosoś pieczony SU 100 g ( RYB,) Sos cytrynowy SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE,) Warzywa po grecku () 150 g ( GLU PSZ, SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Kalafiorowa z ryżem () SU 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Łosoś pieczony SU 100 g ( RYB,) Sos cytrynowy SU 100 ml ( GLU PSZ, MLE,) Brokuł gotowany* 150 g Warzywa po grecku () 150 g ( GLU PSZ, SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
7 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Drożdżówka z serem 80g 1 szt ( GLU PSZ, MLE,)
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,) Dżem 25 g 1 szt Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Ser mozzarella kulki 25 g ( MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidor koktajlowy 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Gruszka 150 gHerbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Ser mozzarella kulki 25 g ( MLE,) Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Sałata lodowa 20 g Ogórek świeży 50 g
II Śniadanie: Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Barszcz czerwony z ziemniakami () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Zrazik wieprzowy pieczony mielony 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos koperkowy * 100 ml ( GLU PSZ, MLE,) Makaron 150 g (GLU PSZ,) Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Barszcz czerwony z ziemniakami () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Makaron pełnoziarnisty 150 g ( GLU PSZ,) Zrazik wieprzowy pieczony mielony 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos koperkowy * 100 ml ( GLU PSZ, MLE,) Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL,) Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
6 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Jabłko 150 g
Ryż na mleku 300 ml (MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 40 g Serek homogenizowany o smaku waniliowym 120 g (MLE,) Rukola 10 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Sok pomidorowy 200 mlHerbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Pomidor 50 g Rukola 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Grysikowa () 350 ml (GLU PSZ, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Filet z kurczaka pieczony 100 g ( GLU PSZ,) Sos bazyliowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL,) Bukiet warzyw gotowanych królewski* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Selerowa z ryżem () SU 350 g ( MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Filet z kurczaka pieczony 100 g ( GLU PSZ,) Sos bazyliowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL,) Surówka z marchwi z olejem b/c () 150 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
5 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Sok jabłkowy 100 % 0,2l 1 szt
Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Twarożek 40 g (MLE,) Dżem 25 g 1 szt Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Sok pomidorowy 200 mlHerbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ,) Twarożek 40 g (MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g
II Śniadanie: Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Solferino () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Kasza jęczmienna/sypko 150 g ( GLU JĘCZ,) Gulasz wołowy - dieta 130 g ( GLU PSZ,) Kalafior gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Grochowa z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, SEL,) Gulasz wołowy - dieta 130 g ( GLU PSZ,) Kasza jęczmienna/sypko 150 g ( GLU JĘCZ,) Surówka z rzepy białej i jabłka () 150 g ( MLE,) Surówka z marchwi z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
4 listopada 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Jabłko 150 g
Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Jabłko 150 gHerbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Wielowarzywna z ziemniakami () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Ryż na sypko 150 g Mus z jabłek () z/c 150 g Jogurt truskawkowy 150g 1 szt ( MLE,) Surówka z selera i jabłka () 150 g ( MLE, SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Wielowarzywna z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ryż na sypko (brązowy) 150 g Schab pieczony w rękawie 100 g Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z selera i jabłka b/c () 150 g ( MLE, SEL,) Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
tydzień 28 października - 3 listopada
Jadłospis 28.10-10.11.2024 r.
Pobierz
31 października 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Sok jabłkowy 100 % 0,2l 1 szt
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,) Dżem 25 g 1 szt Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś gotowana wędzona-produkt grubo rozdrobniony,drobiowy,parzony,wędzony. 40 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 120 g (MLE,) Pomidor 50 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Sok pomidorowy 200 ml Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Pierś gotowana wędzona-produkt grubo rozdrobniony,drobiowy,parzony,wędzony. 40 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR,) Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 120 g (MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g
II Śniadanie: Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Ziemniaczana () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Kasza jęczmienna/sypko 150 g ( GLU JĘCZ,) Zrazik wieprzowy gotowany mielony 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Ziemniaczana () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Kasza jęczmienna/sypko 150 g ( GLU JĘCZ,) Zrazik wieprzowy gotowany mielony 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Sałatka szwedzka b/c () 150 g ( GOR,) Brokuł gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
30 października 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Drożdżówka z serem 80g 1 szt ( GLU PSZ, MLE,)
Kasza kukurydziana na mleku 300 ml ( MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,)
Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt
Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa,wędzona,parzona z wodą dodaną. 40 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Ser mozzarella kulki 25 g ( MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidorki koktajlowe 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml
|
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Śliwka 150 gChleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa,wędzona,parzona z wodą dodaną. 40 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,) Ser mozzarella kulki 25 g ( MLE,) Sałata lodowa 20 g Pomidorki koktajlowe 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Jarzynowa z makaronem dieta () SU 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Dramstik z kurczaka gotowany 150 g Sos pietruszkowy () 100 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Kalafior gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Pieczarkowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Dramstik z kurczaka gotowany 150 g Fasolka szparagowa z wody* 150 g Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
29 października 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Melon 150 g
Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,)
Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,)
Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt
Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g
Pasta z twarogu z koperkiem 40 g ( MLE,) Roszponka 10 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml
|
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Melon 150 gChleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa,wędzona ,parzona 40 g Pasta z twarogu z koperkiem 40 g ( MLE,) Roszponka 10 g Papryka świeża 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kefir 2 % tł 200g 1 szt ( MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Brokułowa z ryżem () SU 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Szynka wieprzowa gotowana 100 g Sos własny () 100 ml (GLU PSZ, SEL,) Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Brokułowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,) Ziemniaki gotowane () 200 g Szynka wieprzowa pieczona 100 g Sos meksykański 100 g ( GLU PSZ,) Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 150 g Surówka z selera i jabłka b/c () 150 g ( MLE, SEL,) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z twarożkiem ( chleb razowy 40g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
28 października 2024
Śniadanie*
|
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna
Banan 150 g
Miód (25g) 1 szt Płatki pszenne na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE,) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ,)
Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Serek homo. naturalny 120 g ( MLE,)
Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml
|
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Gruszka 150 gChleb Graham 30 g (GLU PSZ,) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ,) Margaryna o zaw. tłuszczu 80% 10g 2 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Hummus 40 g (SEZ,) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
II Śniadanie: Kanapka z twarożkiem ( chleb razowy 40g, margaryna 5g, twarożek 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
||
Obiad* |
|
|
|
SU - 1. Dieta lekkostrawna Dyniowa z ziemniakami () SU 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,) Makaron 200 g (GLU PSZ,) Twaróg półtłusty 120 g ( MLE,) Mus z jabłek () z/c 150 g Surówka z marchwi z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt |
SU- 2. Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajanych węglowodanów, ubogoenergetyczna, bogatoresztkowa
Fasolowa z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, SEL,) Makaron pełnoziarnisty 150 g ( GLU PSZ,) Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 100 g (GLU PSZ, JAJ,) Sos pomidorowy 100 ml ( GLU PSZ,) Surówka z marchwi z olejem b/c () 150 g Kalafior gotowany* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
Podwieczorek: Kanapka z szynką drobiową ( chleb razowy 60g, margaryna 5g, szynka 25g) 0,5 szt ( GLU PSZ, MLE,)
|
Oznaczenia wskaźników odżywczych Pobierz