Rola dietetyka jest nie do przecenienia
- wywiad z dr hab. med. Małgorzatą Zwolińską-Wcisło, prof. UJ, zastępcą kierownika Oddziału Klinicznego Gastroenterologii i Hepatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, kierownikiem Komercyjnego Ośrodka Dietetyki w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.
Pani Docent, w Krakowie funkcjonuje wiele placówek, które obiecują „łatwe i przyjemne” odchudzanie oraz oferują porady dietetyczne. Skąd pacjent ma wiedzieć, którą z nich wybrać? Czym - na tle innych - wyróżnia się Komercyjny Ośrodek Dietetyki SU w Krakowie?
- Nasz Ośrodek jest wyjątkowy przede wszystkim dlatego, że porad udzielają w nim absolwenci kierunku dietetyka Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum UJ. Osoby te mają nie tylko gruntowne przygotowanie dietetyczne, ale również medyczne. Dzięki temu mogą konsultować nie tylko osoby, które chciałyby stracić zbędne kilogramy, ale przede wszystkim pomagać chorym, dla których dieta to jedna z form leczenia. Zgłaszają się do nas bowiem nie tylko osoby z nadwagą lecz również z chorobami przewodu pokarmowego, alergiami i nietolerancjami pokarmowymi czy chorobami metabolicznymi. Coraz częściej konsultujemy też pacjentów u których zaburzenia odżywiania mają podłoże psychogenne, jak anoreksja czy bulimia.
A ile prawdy jest w stwierdzeniu, że dietą można leczyć?
Leczenie żywieniowe ma wiele oblicz. Jest wiele chorób, których leczenie jest ściśle związane z przestrzeganiem diety. Do nich należy choćby cukrzyca albo coraz częściej rozpoznawana celiakia. Nazywamy te choroby „dietozależnymi”, ponieważ właśnie od sposobu odżywiania zależy zdrowie pacjenta a nawet jego życie. Dieta może mieć również działanie profilaktyczne, czasami przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Przykładów jest mnóstwo, choćby tak propagowana ostatnio dieta bogatoresztkowa, zawierająca błonnik. Działa ona wspomagająco na wytwarzanie w naszym przewodzie pokarmowym sprzyjających zdrowiu bakterii probiotycznych.
Dieta bardzo często kojarzy się ludziom tylko z otyłością i problemami z utrzymaniem prawidłowej wagi a przecież jest niezwykle istotna choćby w postępowaniu w chorobach cywilizacyjnych, jak np. choroba Hashimoto.
Podobno za pomocą diety udaje się także pomóc pacjentom z anoreksją lub bulimią.
W tych chorobach rola dietetyka jest nie do przecenienia. Na pewno odpowiednio dobrana dieta zaowocuje poprawą efektów w trakcie całego leczenia. Oczywiście nad takim pacjentem musi czuwać również psycholog czy psychiatra.
A jakie są największe grzechy żywieniowe popełniane przez Polaków?
Trzeba przyznać, że nasi rodacy mają coraz większą świadomość tego, jak powinni się odżywiać. Problem w tym, że najczęściej jest to wiedza czysto teoretyczna, nie poparta praktyką. Największym grzechem jest chyba za rzadkie spożywanie posiłków. Większość ludzi pomija śniadania a ogranicza się do jedzenia obfitej obiado-kolacji. To sprzyja nadmiernemu objadaniu się i zaburza metabolizm. Kolejnym problemem dietetycznym jest spożywanie zbyt małej ilości wody, a jeszcze następnym nadmierne konsumowanie alkoholu.
Jak wyglądają wizyty w Komercyjnym Ośrodku Dietetyki i ile może trwać leczenie?
Podczas pierwszej wizyty dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad, dokonuje pomiaru składu masy ciała, określa tryb życia i stopień aktywności fizycznej pacjenta oraz jego preferencje. Po zebraniu tych informacji pacjent otrzymuje indywidualnie dobrany do swoich potrzeb jadłospis. Kolejne wizyty polegają na kontroli efektów leczenia. Czas leczenia dietetycznego jest dobierany indywidualnie dla każdego pacjenta. Zależy to od jednostki chorobowej i wielu innych cech osobniczych.
Czy pacjenci Szpitala Uniwersyteckiego mogą liczyć na oferty promocyjne?
Oczywiście. Każdy pacjent, który zgłosi się do nas ze szpitalnym wypisem, w przeciągu miesiąca od swojego pobytu w Szpitalu Uniwersyteckim otrzyma korzystny rabat na pierwszą wizytę. Specjalną ofertę przygotowaliśmy również dla pracowników szpitala.
Dziękuję za rozmowę.
/opracowała Maria Włodkowska, rzecznik prasowy SU w Krakowie/