Superfood na talerzu
Szpital Uniwersytecki planuje prawdziwą rewolucję w żywieniu Pacjentów! Już za kilka miesięcy uruchomiony zostanie program „Pacjent wybiera”, dzięki któremu osoby hospitalizowane same zdecydują co zjedzą na śniadanie, obiad czy kolację. Oczywiście wszystko w ramach propozycji przygotowanych pod czujnym okiem dietetyków i w zgodzie z ustalonym planem leczenia.
Czy polski pacjent będzie mógł jeść posiłki jak w amerykańskich filmach? – takie twierdzenie pojawiło się podczas niedawnej konferencji, której organizatorem była firma Rekeep Polska, a patronował jej Szpital Uniwersytecki w Krakowie. Okazuje się, że już niedługo, coś co znamy wyłącznie z telewizji, stanie się faktem.
- Od wielu lat próbujemy przełamywać stereotyp, że w szpitalach żywi się źle i w dodatku nic nie można na to poradzić. Jeśli chodzi o jakość posiłków, a nawet sposób ich podawania i estetykę poczyniliśmy znaczący postęp, teraz natomiast szykujemy się do prawdziwego kroku milowego – zdradza dyrektor Szpitala Uniwersyteckiego Marcin Jędrychowski. – Wiem, że dziś ciężko sobie wyobrazić sytuację, w której to Pacjent decyduje, że w kolejnym dniu na obiad zje kurczaka albo łososia, ale zapewniam, że za kilka miesięcy właśnie to będzie możliwe. Wszystko dzięki współpracy z firmą zajmującą się żywieniem w naszym szpitalu, która znalazła sposób, jak logistycznie rozwiązać kwestię, by nie tylko dostarczać zamówione wcześniej potrawy, ale jeszcze by docierały one do pacjenta świeże i smaczne.
Rozwiązanie ma opierać się na zasadach znanych np. z firm zajmujących się tzw. dietą pudełkową. Każdego dnia Pacjent otrzyma cztery lub pięć propozycji posiłków, z których wybierze te, które kolejnego dnia zostaną mu dostarczone do szpitala. Przedstawiane mu dania będą zgodne z obowiązującą go dietą leczniczą i zatwierdzone przez szpitalnych dietetyków. Poza wartościami odżywczymi, będą jednak spełniały również inną – równie ważną funkcję.
- Pacjent, który sam decyduje o swoim losie, nie czuje się ubezwłasnowolniony, ma poczucie sprawstwa w kwestiach, które go dotyczą - nawet takich jak to, co zje w kolejnym dniu - może nawet szybciej powracać do zdrowia. Zdecydowanie poprawia to jego dobrostan – zdradza Anna Kamińska, Koordynator ds. żywienia klinicznego w Szpitalu Uniwersyteckim.
- Żywienie jest immanentną częścią procesu leczenia. Nie osiągniemy celu proponując naszym pacjentom posiłki niesmaczne, nieatrakcyjne i wbrew jego upodobaniom – dodaje dyrektor Jędrychowski.
Aż ¼ Pacjentów, którzy trafiają do Szpitala Uniwersyteckiego na leczenie to osoby niedożywione. Wynika to nie tylko z powodu choroby, ale często również z powodu niewiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania, odpowiedniej kaloryki posiłków czy niezbędnego dziennego zapotrzebowania organizmu w poszczególne wartości i składniki odżywcze. Jak mówi Anna Kamińska, nierzadko zdarza się tak, że – Pacjent przed rozpoczęciem właściwego procesu leczenia musi zostać odpowiednio odżywiony. Wtedy właśnie wkracza zespół ds. żywienia klinicznego i zespół dietetyków zatrudnionych w szpitalu.
Również i w tej kwestii program „Pacjent wybiera” może okazać się pomocny. – Rewolucja obejmie nie tylko możliwość wyboru posiłków, ale także ich skład jakościowy – deklaruje Łukasz Maraszek, dyrektor zarządzający linii catering Rekeep Polska. – Planujemy rozszerzenie propozycji o składniki, które do tej pory – głównie z powodów finansowych - rzadko pojawiały się w szpitalnych jadłospisach. Mowa np. o daniach diety śródziemnomorskiej, większy wybór owoców i warzyw czy bogate w witaminy oraz składniki odżywcze tzw. super food.
- Dzięki nauce i technologii jesteśmy w stanie na tyle zredukować proces samej produkcji, by móc zainwestować środki w „dopakowanie” jadłospisu w dodatkowe składniki – mówi dyrektor Maraszek.
Szpital Uniwersytecki to pierwszy szpital w Małopolsce i jeden z nielicznych w Polsce, który będzie testował nowatorskie rozwiązanie. Z ciekawością czekamy na pierwsze opinie i wrażenia naszych Pacjentów.
Galeria zdjęć z konferencji "Pacjent wybiera - nowa jakosć w żywieniu Pacjentów", która odbyła się w Szpitalu Uniwersyteckim 29.09.2023 r.